Mer frukt og grønt i alle barnehager i Finnmark.

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), ønsker gjennom sitt konsept 5 om dagen-barnehage, å motivere og inspirere barnehager i Norge til å fokusere enda mer på frukt og grønt.

 

OFG tilbyr gratis inspirasjonsmateriell (plakater, Mons og Monabøker til alle barn, lottospill, forklær, tegneark, barne-CD m.m.) til alle barnehager, og ikke minst; gratis elektronisk kompetansehevingskurs til alle barnehageansatte. Tilbudet er godt mottatt og det bidrar til økt forbruk og satsing på frukt og grønt. Det viser rapportene som strømmer inn. Over halvparten av alle barnehagene i hele Norge har benyttet seg av tilbudet så langt. 87 av disse er fra Finnmark. Listen over disse ligger her: http://www.frukt.no/5-om-dagen-barnehage/deltakere/barnehager/?id=4

 

Skytterhusfjellet barnehage i Sør-Varanger Kommune vinner høstens første premiebesøk.

Skytterhusfjellet har lenge vært en 5 om dagen-barnehage. Alle 5 om dagen-barnehagene oppfordres til å legge inn en rapport om hvordan frukt- og grøntsatsingen går. Det har også Skytterhusfjellet gjort. Dermed var de med i trekningen av høstens første grøntbesøk. De vant, og får nå besøk av 2 representanter fra OFG.

http://www.sor-varanger.kommune.no/cparticle5792065.html

 

Besøket vil finne sted

torsdag 10. september klokken 1100

 

OFG vil lage i stand en fargerik fest for de eldste barna i barnehagen. – Vi gleder oss til dette spennende besøket sier styrer Bodil Labahå i Skytterhusfjellet barnehage.

- I vår barnehage er vi opptatt av hva som serveres. Vi har hatt stor glede av å være en 5 om dagen barnehage, materiellet og kompetansehevingskurset er flittig i bruk. Det har gitt oss stor inspirasjon i vårt arbeid med fokus på kostholdet, forteller hun.

 

Barnehagen er en viktig arena for smarte vaner.

Barnehager er en svært viktig arena for forebyggende helsearbeid. Undersøkelser har vist at «vanen» er en av de viktigste drivkreftene for å spise frukt og grønt. De som blir vant til å spise frukt og grønt i ung alder spiser også mer senere i livet. Pr i dag er det hele 85 % av befolkningen som ikke spiser nok frukt og grønt (Norkost 2012).

-Når vi vet at hvert barn spiser ca. 3000 måltider i løpet av livet i barnehagen, er det lett å skjønne betydningen. Dette er kanskje de viktigste måltidene i livet! sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen.

–Det er hyggelig å se at materiell fra OFG bidrar til at måltidene blir litt grønnere og at barna blir vant til å spise grønnsaker og frukt som en naturlig del av måltidene, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen. Det er fortsatt et stykke vei igjen å gå før vi når målet om at alle skal spise fem håndfuller frukt og grønt hver dag. Små barn er nysgjerrige og åpne, og dette er en mulighet vi sammen kan benytte oss av. Nye smaker og konsistenser som prøves tidlig kan være med å danne gode vaner for resten av livet. Mer frukt og grønt i det daglige kostholdet vil bidra til godt humør, bedre konsentrasjon og god helse på lang sikt, forteller hun.

Begge kommer på besøk til Kirkenes denne torsdagen.

 

Enhetsleder for barnehager i Sør-Varanger, Eva Johanne Johnsen slår et slag for konseptet 5 om dagen-barnehage.

-Det er viktig å påvirke til gode levevaner. Å øke forbruket av frukt og grønt er alle tjent med.

-Alle trenger vi inspirasjon i hverdagen, sier hun, og oppfordrer alle barnehagene i Kirkenes og resten av Finnmark, som ikke allerede er med på dette, til å benytte seg av tilbudet. For barnehagene kan dette være et godt hjelpemiddel til å sette fokus på kostholdet.

 

Les mer om 5 om dagen-barnehage her: http://www.frukt.no/5-om-dagen-barnehage/om-og-hvorfor/

Kontaktperson Toril Gulbrandsen mobil tlf.  957 32 919.